Analyse af Leicester i Premier League 2022/23

Sidste sæson var stort set skuffende for Leicester City. Efter to femtepladser i træk var håbet, at The Foxes endelig kunne trænge op i top fire og kvalificere sig til Champions League. Mange kloge hoveder spåede dem til at vinde over hold som Arsenal, Tottenham Hotspur og Manchester United og få den fjerdeplads.

Det viste sig, at Leicester aldrig rigtig formåede at true ligaens top fire. Den højeste placering, de kom op på i sæsonen, var en ottendeplads efter kampdag 16, da de slog Newcastle United 4-0, og efter en sejr over Southampton på 4-1 i sæsonens sidste spillerunde. Det var ikke helt nok til at sikre en plads i den europæiske turnering, men det var i det mindste femte gang i træk, at Premier League vinderne i 2015/16 sluttede i den øverste halvdel af tabellen.

Så hvad gik galt i sidste sæson, og kan Leicester rette op på det denne gang? Set i bakspejlet var der måske en tilbagegang i vente. Det vil altid være svært for en klub af Leicesters størrelse at banke på Champions League døren år efter år. Skader hjalp ikke, især forsvaret var særligt hårdt ramt. Fraværet af Jamie Vardy, som længe har været talismanen for dette mandskab, var i lange perioder endnu et slag for holdet.

Leicester burde gøre det bedre i 2022/23, men de vil have svært ved at lægge et vedvarende pres på top-fire holdene, specielt efter de ikke har forstærket deres hold med transfers denne sommer (som det eneste hold i Premier League).

Tottenham og Manchester United burde være stærkere end sidste år, og Arsenal har rykket sig under ledelse af Mikel Arteta. En Europa League kvalifikation er måske det bedste, Leicester kan håbe på.

Forventet opstilling (4-3-3)

Danny Ward; Timothy Castagne, Wesley Fofana, Jonny Evans, James Justin; Youri Tielemans, Wilfred Ndidi, Kiernan Dewsbury-Hall; James Maddison, Jamie Vardy, Harvey Barnes.

Træneren

Mod starten af sidste sæson blev Brendan Rodgers omtalt som en kandidat til at erstatte Ole Gunnar Solskjær som Manchester United-manager. Men efter fem kampe uden sejr i januar og februar var der rygter om, at nordireren kunne miste sit job i Leicester. Rodgers formåede at hænge på i sidste ende, og han håber, at erfaringerne fra sidste sæson vil gøre ham til en bedre træner i det lange løb. En langsom start på denne sæson ville dog betyde, at han kommer under fornyet pres.

Leicester gjorde det rigtige ved at holde fast i Rodgers. Hvis han var blevet fyret, ville han have været et offer for sin egen succes. Den tidligere Liverpool- og Celtic-boss havde overpræsteret ved at føre Leicester til adskillige femtepladser i træk plus FA Cup trofæet i 2021. Det er rigtigt, at sidste sæson var skuffende, men Rodgers har fortjent retten til at forsøge at vende situationen.

Spillere at holde øje med

Til glæde for Leicester fans overalt genfandt James Maddison sin bedste form i anden halvdel af sidste sæson. Den offensive midtbanespiller var gået fra at være en del af Englands startende trup til ikke at være udtaget, og et vedvarende formfald betød, at han heller ikke længere var garanteret en plads i Leicesters startopstilling. I forbindelse med stærke rygter omkring et skifte til Arsenal sidste sommer, udtalte nogle fans, at de ikke ville have noget imod, hvis han tog videre i 2022.

Det synspunkt vil ikke have mange tilhængere nu. Efter ikke at have scoret eller lagt op til mål i sine første 11 optrædener i alle turneringer i sidste sæson, sluttede Maddison turneringen med 12 mål og otte assists alene i Premier League. Han viste også sin alsidighed: pludselig kunne han indsættes som en smal højrebenet angriber for at imødekomme Kiernan Dewsbury-Hall på midtbanen.

Maddison er en spiller, der kan gør en forskel ved både at kreere og omdanne chancer til mål. Hvis Leicester skal nå deres mål i denne sæson, vil han være integreret.

Transfers

Ind

Ingen

Ud

Eldin Jakupovic (Kontraktfri), Kasper Schmeichel (Nice)

Målmand: 7/10

Anfører Kasper Schmeichel har netop udmeldt sit skifte til Nice, og Leicester får derfor travlt med at finde hans afløser. Danny Ward er deres nuværende erstatning, men klubben vil uden tvivl lede efter en mere erfaren målmand inden sommerens transfervindue lukker.

Forsvar: 7/10

Når det kom til defensiven, var Leicester det dårligste Premier League hold i sidste sæson. De lukkede ikke færre end 21 mål ind i dødboldssituationer. Dette er flere end noget andet hold i ligaen, og bedre end blot to hold fra Europas fem bedste ligaer. Rodgers må tage en stor del af ansvaret for sådanne organisatoriske mangler, men Leicesters individuelle forsvarsspillere skal også tage mere ansvar.

Holdet indkasserede i alt 59 mål i 2021/22, den syvende værste rekord i Premier League. Hvis den fremragende Wesley Fofana vender tilbage til sin bedste form, vil det hjælpe dem med at stramme op, mens Justin James har mulighed for at minde alle om sin kvalitet efter sin skadepause – selvom det faktum, at han ikke er en naturlig venstreback, kan udnyttes af de stærkeste modstandere i ligaen.

Andetsteds i forsvaret underpræsterede Caglar Soyuncu i sidste sæson, og Jonny Evans var ikke helt så pålidelig som normalt. Hvis nordireren kan finde sin bedste form, bør Leicester være meget mere solide i år.

Midtbane: 9/10

Bortset fra Manchester og Liverpool kan man argumentere for, at Leicesters midtbane er suveræn sammenlignet med de andre mandskaber i Premier League. Wilfred Ndidi har sine begrænsninger på bolden – han bliver aldrig en gentagelse af Sergio Busquets, når det gælder afleveringer – men han er fantastisk til at bryde modstandernes angreb op og genbruge boldbesiddelsen effektivt.

Youri Tielemans har været stærkt forbundet med et skifte væk fra King Power Stadium, men de seneste rapporter tyder på, at han kan være klar til at underskrive en 12-måneders forlængelse af sin kontrakt. Det ville være et kæmpe boost for Leicester: På trods af nogle inkonsekvente præstationer i sidste sæson er Tielemans en vidunderlig fodboldspiller, der sætter tempoet i holdets spil.

Kiernan Dewsbury-Hall var en af gennembrudsstarterne i Premier League-sæsonen 2021/22. Den 23-årige cementerede sig som en del af Leicesters startsopstilling efter sin første Premier League optræden i august sidste år. En teknisk dygtig fodboldspiller, Dewsbury-Hall, imponerede med sine all-round midtbanekvaliteter.

Angreb: 8/10

Jamie Vardy ligger på en 14. plads over Premier League all-time topscorere, foran anerkendte navne som Jimmy Floyd Hasselbaink, Dwight Yorke og Ian Wright. Han har været en storslået spiller for Leicester – nok den største i deres historie – og formåede alligevel at finde vej til netmaskerne 15 gange i 2021/22 på trods af, at han gennemgik en skadesramte sæson.

Rodgers bliver nødt til at styre Vardys spilletid omhyggeligt, men med Kelechi Iheanacho, Patson Daka og Ayoze Perez har han tre angribere, der tilbyder en række kvaliteter. Der er også mulighed for at parre Vardy med en af dem; en duo oppe foran bestående af den tidligere engelske landsholdsspiller og Iheanacho har fungeret godt til tider tidligere.

Harvey Barnes’ fart og hans direkte løb ude på kanterne, gør ham til en vigtig del af Leicester-angrebet, især i overgangsfaser. James Maddison blev Årets Spiller i Leicester i sidste sæson og vil forsøge at fortsætte, hvor han slap i 2022/23.

Bænk: 7/10

Som mange andre Premier League-hold i midten af tabellen er Leicester veludrustet på visse områder og mindre på andre. De ser ud til at have rimelig dækning i forsvaret, men hverken Ricardo Pereira (højre back), Luke Thomas (venstre back), Caglar Soyuncu eller Jannik Vestergaard (midterforsvarere) vil sandsynligvis starte inde, hvis alle er i form

Der er dog stadig tvivl om flere midtbane-reserver, nemlig Dennis Praet, Papy Mendy og Hamza Choudhury. Rodgers håber, at Youri Tielemans, Kiernan Dewsbury-Hall og Wilfred Ndidi kan holde sig i form.

Patson Daka og Kelechi Iheanacho udgør alternativerne til Jamie Vardy som midterangriber, men Rodgers vil uden tvivl gerne tilføje endnu et par muligheder på kanterne.

Slutresultat: 38/50

På trods af al kritikken af Leicester i sidste sæson var West Ham United det eneste mindre store hold, der sluttede over dem i Premier League-tabellen. The Foxes har måske forpasset deres bedste chance for at kvalificere sig til Champions League for kun anden gang i klubbens historie, men vi forventer ikke, at de vil bruge meget af 2022/23 på begå sig i nederste halvdel af tabellen, som de gjorde i sidste sæson. Rodgers bør gøre Leicester mere konkurrencedygtige igen i denne sæson.