Analyse af Liverpool i Premier League 2022/23

Liverpool må være godt trætte af synet af Manchester City. Var det ikke for deres rivaler fra det nordvestlige England, ville Jurgen Klopps mandskab være et af de hold, der havde vundet flest Premier League titler. På nuværende tidspunkt, har The Reds stadig kun opnået én mesterskabstitel, siden den bedste række i engelsk fodbold blev rebrandet i 1992. City har i mellemtiden vundet fire af de seneste fem titler, hvoraf den seneste titel skyldes et spinkelt forspring på ét point i forhold til Klopps tropper i 2021/22.

De seneste år har vist, at der kun er ganske lidt, der adskiller de to hold, og denne version af Liverpool er uden tvivl en af de stærkeste mandskaber, Premier League nogensinde har set. Alligevel ved Klopp lige så godt som alle andre, at der skal mere til for at forevige dette holds arv. Liverpool vandt to hjemlige pokalturneringer sidste gang, men de kom til kort i Premier League og Champions League, de to mest eftertragtede trofæer.

At overgå Manchester City denne gang bliver ikke let, men Liverpool er kompromisløse, når det gælder om at være det bedste Premier League-hold i 2022/23. Deres trup er som minimum Citys ligemand og Klopp er på niveau med Guardiola. Men The Reds bliver nødt til at sikre, at de får en flyvende start. Intet andet hold i ligaen hev flere point hjem i anden halvdel af sidste sæson, men Liverpools relativt langsomme start efterlod dem med for meget terræn, der var svær at indhente igen.

Faktisk viste det sig at være fatalt med de tabte point i møderne med Brentford, Brighton & Hove Albion og Chelsea (to gange). Den lejlighedsvise uafgjorte kamp plejede aldrig at betyde det store, men grundet det ubarmhjertige tempo City har sat, er det ikke længere nok at vinde hjemmekampene i Premier League og hente et point på udebane. Liverpool skal stræbe efter at blive endnu bedre i denne sæson.

Forventet startopstilling (4-3-3)

Alisson Becker; Trent-Alexander Arnold, Ibrahima Konate, Virgil van Dijk, Andy Robertson; Thiago Alcantara, Fabinho, Naby Keita; Mohamed Salah, Darwin Nunez, Luis Diaz.

Træneren

Bortset fra deres triumfer i FA Cuppen og Liga Cuppen var den begivenhed fra sidste sæson, der blev mest fejret af Liverpool-fans, Klopps beslutning om at forlænge sin kontrakt med klubben indtil 2026.

Forudsat at han bliver i Liverpool til aftalens udløb, vil tyskeren have været ved roret på Anfield i 11 år. Han hører allerede hjemme i pantheon af legendariske Liverpool-managere sammen med Bill Shankly, Bob Paisley og Kenny Dalglish. Endnu en Premier League titel eller to ville kun styrke hans status, både i den røde halvdel af Merseyside og hinsides.

Det er svært at overdrive storheden af Klopps arbejde siden 2015. Han overtog et hold, der var lavt på selvtillid og ude af Champions League. Forandring skete ikke natten over, og i hans første par sæsoner i spidsen, viste Liverpools defensive sårbarhed sig ofte at være kostbar. Men da alt gik op i en højere enhed, var resultatet spektakulært. Liverpool er igen et af de bedste hold i verden; mere end nogen anden har de Klopp at takke for deres genvinding af den status.

Med følelserne uden på tøjet og venstreorienterede politiske synspunkter er Klopp den perfekte Liverpool-manager. Guardiola kan have vundet flere Premier League-titler, men The Reds fans ville ikke bytte deres træner ud med nogen.

Spillere at holde øje med

Sadio Mane har sat et punktum for sin Liverpool-karriere efter syv år i klubben. Senegal-landsholdsspillerens kontrakt på Anfield ville udløbe i 2023 og han følte, at tiden var inde til en ny udfordring. Han vil være et stort tab. Mane var ikke kun en hyppig leverandør af mål og assists; han var også spilleren, der satte tonen for deres voldsomme pres, mens hans hårde arbejde og uselviske bevægelse fik det bedste frem i dem omkring ham.

Mane rykkede fra venstre til midten af Liverpools forreste tre efter Luis Diaz’ ankomst i januar. Han vil blive erstattet i sidstnævnte rolle af Darwin Nunez, et køb på 75 millioner euro fra Benfica. Uruguay-landsholdsspilleren ankommer til Merseyside med et lovende omdømme og et spirende ry, og det bliver fascinerende at se, hvordan han kommer til at klare sig.

Nunez er dog en anden type spiller end Mane. Med en højde 187cm, er han stærkere og en mere konventionel center-forward. Han er en spiller, der kommer til live i straffesparksfeltet, hvilket et afkast på 34 mål i alle turneringer i sidste sæson vidner om, men han vil også bidrage udenfor feltet. Hvis uruguayaneren hurtigt kan tilpasse sig Premier League, kan Liverpool være de tidlige temposættere.

Transfers

Ind

Fabio Carvalho (Fulham), Darwin Nunez (Benfica), Calvin Ramsay (Aberdeen)

Ud

Loris Karius (Kontraktfri), Divock Origi (AC Milan), Sadio Mane (Bayern München), Takumi Minamino (Monaco), Neco Willliams (Nottingham Forest), Ben Davies (Preston North End)

Målmand: 10/10

Alisson Becker er ikke kun den bedste målmand i Premier League lige nu, han er ikke langt fra at være nr. 1 i divisionens historie. Brasilianeren har ingen bemærkelsesværdige svagheder. Han er ikke helt i Edersons klasse, når det kommer til at spille ud bagfra og sparke diagonale afleveringer til sit holds angribere, men hans fordeling er ikke desto mindre fremragende.

Han er en kommanderende tilstedeværelse inde i straffesparksfeltet og er dygtig til at plukke kryds af hovedet på oppositionens angribere. Mest imponerende af alt, er han fantastisk i en-mod-en-situationer, hvor han regelmæssigt benægter mål for dem, som formår at bryde igennem Liverpools forsvar.

Caoimhin Kelleher viste i sidste sæson, at han er en dygtig stedfortræder, selvom Liverpools titeludsigter ville blive skadet, hvis Alisson blev udelukket i en længere periode. Den tidligere Roma-keeper kostede Liverpool 72,5 millioner euro i 2018 – et dengang verdensrekordgebyr for en målmand – men han har vist sig at være hver en cent værd.

Forsvar: 10/10

Virgil van Dijk er fortsat hjørnestenen i Liverpool-forsvaret og den bedste midterforsvarer i verden. Der var frygt for, at hollænderen måske ikke ville blive den samme spiller, efter at han pådrog sig en alvorlig ledbåndsskade i knæet i 2020, men han vendte tilbage til sit bedste i anden halvdel af sidste sæson. Fysisk dominerende, positionelt smart og god på bolden; Van Dijks tilstedeværelse i hjertet af det bagerste forsvar ville forbedre ethvert hold i verden.

Han vil i denne sæson blive parret med enten Joel Matip eller Ibrahima Konate, hvor Klopp sandsynligvis vil rotere mellem dem afhængigt af modstanderen og andre omstændigheder. Joe Gomez er Liverpools fjerdevalg i midterforsvaret, men ville være en fast starter for de fleste klubber i Premier League.

Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson er den bedste full-back duo i ligaen. Førstnævnte er playmaker i forsvaret, og de, der kritiserer ham for ikke at være Paolo Maldinis andet komme, har misforstået pointen. Robertsons ryk ned ad venstre fløj er en vigtig del af Liverpools angrebsstrategi.

Midtbane: 9/10

Thiago Alcantara fandt sig selv sidste sæson. Den italienskfødte spanier var i blændende form efter årsskiftet, da hans pasningsrækkevidde og kreative gnist tilføjede endnu en dimension til Liverpools midtbane. Thiago er en af de mest teknisk begavede spillere i Premier League, selvom en plettet skadesrekord gennem hele sin karriere kan være en grund til bekymring, nu hvor han er på den forkerte side af de 30.

Fabinho er en mester i den defensive midtbane og vil fortsætte med at starte inde, når han er i form. Brasilianeren forudser spillet med succes, patruljerer foran de bagerste fire og bryder modstandernes angreb op. Han er også en dygtig passer og kan endda falde ind i forsvaret, hvis situationen kræver det.

Det eneste spørgsmålstegn ved Liverpools midtbane vedrører den tredje position, som sandsynligvis vil blive udfyldt af enten Jordan Henderson eller Naby Keita. Førstnævnte er nu forbi sin bedste periode, mens sidstnævnte stort set har været undervældende siden sit skifte fra RB Leipzig.

Angreb: 9/10

Sadio Manes exit og tilføjelsen af Darwin Nunez vil ændre dynamikken i Liverpools angreb. Det kan tage et par uger for The Reds at vænne sig til den nye situation, og det bliver interessant at observere forholdet mellem Nunez og Mohamed Salah – to spillere, der er vant til at være deres holds vigtigste målscorer, og som begge forventer at være blandt Premier League topscorerne.

Luis Diaz gjorde et fantastisk indtryk efter sin ankomst i januar og erobrede straks en fast plads Klopps holdkort. Den colombianske landsholdsspiller kan blive en af ligaens markante spillere i denne sæson.

Bænk: 10/10

For et par år siden havde Manchester City den stærkeste trup i ligaen, men Liverpool har nu overhalet dem på dette område. Klopp har en pinlig rigdom at vælge imellem oppe foran, hvor Fabio Carvalho, Diogo Jota og Roberto Firmino alle er at vælge mellem til at erstatte de tre forreste spillere. Sidstnævnte rygtes dog på vej til Juventus.

Jordan Henderson, James Milner, Curtis Jones og Alex Oxlade-Chamberlain er med til at skabe konkurrence om pladserne på midtbanen, og Calvin Ramsay, Joel Matip, Joe Gomez og Kostas Tsimikas yder dækning bagi. Det føles ikke længere, som om katastrofen ville følge, hvis Liverpool fik to eller tre skader på de faste pladser.

Slutresultat: 48/50

Vores scoringssystem placerer Liverpool på niveau med Manchester City, hvilket ikke bør komme som en overraskelse i betragtning af, at kun ét point adskilte dem efter 38 runder af Premier League-kampe i sidste sæson. Liverpool har nok større dybde i truppen end Pep Guardiolas side, og deres målmand er en af de to bedste i verden, men City kan måske bare slå dem på stregen igen.