Karim Zaza kom til Nordjylland og blev: Havde jeg forsvoret som ung

Københavneren Karim Zaza slog sit navn fast i Superligaen op igennem 90’erne og 00’erne, men selvom den dansk-marokkanske målmand er født og opvokset på den københavnske vestegn, så er det stik imod egne planer blevet i Nordjylland, at den tidligere målmand har slået rødder.

Han vandt ’Det gyldne bur’ – kåringen for årets målmand i Danmark – i både 2001, 2002 og 2003.

Karim Zaza nåede i sin 19 år lange karriere at vinde to danske mesterskaber samt tre pokaltitler, ligesom han spillede både Champions League og Europa League.

I Superliga sammenhæng blev det til i alt 322 kampe for henholdsvis F.C. København, OB, Brøndby og AaB, men den i dag 48-årige målmand sluttede karrieren i NordicBet Liga-klubben Vendsyssel FF, hvor det blev til i alt tre sæsoner, og efterfølgende er han blevet hængende i det nordjyske.

”Inden jeg kom til Aalborg, kendte jeg nærmest ikke Nordjylland overhovedet. Jeg kendte til Skagen og Aalborg Stadion, fordi jeg havde spillet der mange gange. I mine unge år havde jeg forsvoret, at jeg nogensinde skulle bo i Nordjylland, men det skulle jeg nok ikke have gjort,” forklarer Karim Zaza.

Efter karrierestoppet i sommeren 2014 gik turen i første omgang til Qatar, hvor Michael Laudrup hentede den tidligere marokkanske landsholdsmålmand til klubben Lekhwiya, hvor Zaza for første gang indtog rollen som målmandstræner.

To år senere gik turen dog retur til det nordjyske, hvor Vendsyssel FF ansatte klubbens tidligere målmand som målmandstræner.

”Jeg kom her til [Nordjylland] for at spille og mødte min nuværende kone. Jeg trives, jeg har det rigtig godt. Jeg elsker at bo i Nordjylland. Jyder er lidt mere rolige, det er ikke så meget ’se mig’, og det kører ikke med 180 kilometer i timen, og det passer mig fint.”



”Jeg er tit i København, for der bor min mor, mine søskende og alle mine barndomsvenner. Det er fint, så kommer jeg lige derover og får det sus, og så er det tilbage i roen. Københavnere er generelt lidt mere højrøstede, og det er lidt mere ’se mig’, så den blanding, der er på vores hold, den er rigtig sund, for ellers kunne vi godt lulle os selv lidt i søvn en gang imellem, så det er rigtig godt, tror jeg,” lyder det fra Zaza.

Karim Zaza tog i januar 2020 igen turen til Qatar og Lekhwiya, som i mellemtiden havde skiftet navn til Al-Duhail, og denne gang var det ikke Michael Laudrup, men derimod den nuværende marokkanske landstræner, Walid Regragui, der stod i spidsen for holdet.

I sommeren 2021 skiftede Zaza for tredje gang til til Vendsyssel FF, og han lægger da heller ikke skjul på, at klubben, der har hjemmebane i Hjørring, betyder noget særligt for ham.

”Vendsyssel FF betyder meget. Det var den klub, der åbnede dørene for mig, da jeg stoppede i AaB. Klubben hvor jeg var tre år som spiller, og det er den klub, som har ansat mig af flere omgange som målmandstræner,” forklarer Zaza.

Klubbens nuværende målmandstræner har fra nærmeste hold set den udvikling, der er sket, siden han selv lagde støvlerne på hylden i 2014.

”Det er en klub, der på alle parametre er gået utrolig meget fremad i forhold til da, jeg spillede; På lønparameteret og på de fysiske rammer. Der er sket en kæmpe omvæltning og heldigvis til det bedre,” forklarer Zaza, som mindes tiden som spiller i klubben, der dengang hed FC Hjørring.

”Jeg kan huske, at jeg var meget overrasket. Vi trænede oppe i barakkerne i Hjørring, vi delte omklædningsrum med andre hold, der kunne godt være to-tre andre hold, når vi kom ind fra træning, for vi trænede om eftermiddagen. Banerne så nærmest ikke en dråbe vand, medmindre det kom fra himmelen. Jeg vil ikke sige, at jeg var chokeret, men det var en kæmpe omvæltning.”

Foruden 322 kampe i den danske Superliga nåede Karim Zaza i alt fem landskampe for det marokkanske landshold, hvor han blandt andet spillede under den franske verdens- og europamester Roger Lemerre.