Sønderjyske er et islandsk hotspot: Det er et sted man føler sig hjemme

I Sønderjyske har de haft i alt 14 islandske spillere, siden Sölvi Ottesen som den første kom til klubben i 2008. Dermed er oprykningsfavoritterne med afstand den professionelle danske klub, der har haft flest spillere fra vulkanøen i det nordlige Atlanterhav, og ifølge de tre nuværende islændinge i truppen, har klubben fået et godt ry på Island.

Sønderjyske runder efter alt at dømme 500 islandske optrædener inden nytår.

NordicBet Liga klubben fra Haderslev ligger forud for efterårssæsonens sidste fire kampe på 492 optrædener fra en islandsk spiller, og med tre mere eller mindre faste startere i truppen, er milepælen i den grad indenfor rækkevidde.

Venstrebacken Atli Barkason, midterforsvareren Daníel Grétarsson samt angriberen Kristall Ingason er de tre spillere i Thomas Nørgaards nuværende trup, og de tre islændinge er enige om, hvorfor Sønderjyske med afstand er den danske fodbold klub, der igennem tiden har haft flest islændinge.

Når man kommer fra Island eller fra et andet sted, så er det ikke for stort et skridt. Det er et sted, hvor man stadig føler sig hjemme. Man føler ikke, at man er på dybt vand. Når man kommer her, så tager de sig godt af en.” lyder det fra Daníel Grétarsson, som bakkes op af sine to yngre holdkammerater.

Jeg synes, det er et godt skridt, når man tager fra Island, men også for dem, der har været ude i Europa. Når de er på vej tilbage, så tager de til Danmark, før de tager til Island, det er bare lidt midt imellem“, siger Kristall Ingason, og Atli Barkason er enig:

Det er svært at tage direkte fra Island til eksempelvis Bundesligaen eller en anden stor europæisk liga. Den danske liga er selvfølgelig meget stærkere end den islandske liga, men det er et godt skridt at tage, for hvis du er god der, så kan du måske komme et andet sted hen. Hvis man er ude i Europa op måske på vej ned ad bakke og bliver ældre, så kommer man måske til Danmark, inden man tager tilbage til Island“.



De tre islændinge har alle forhørt sig hos en landsmand, der tidligere har spillet i Sønderjyske, inden de selv skrev kontrakt med klubben, og der er rent faktisk noget om snakken om ’den islandske forbindelse’.

Fordi de har haft en masse islandske gutter, har klubben et netværk. De kan spørge en masse, de kender. Igennem årene er de kommet til at kende flere og flere islandske folk, så de kan spørge omkring, forklarer Daníel Grétarsson.

Da jeg var på vej til Sønderjyske, talte jeg med de islandske spillere, der havde været her før, og de sagde alle gode ting om klubben og miljøet. Der er et godt forhold begge veje. Klubben kan lide islandske spillere, og spillerne kan lide at være her“, supplerer Atli Barkason.

Både Atli Barkason, Daníel Grétarsson og Kristall Ingason er enige om, at den bedste islændig, der har været i Sønderjyske også var den første. Alle tre peger nemlig på Sölvi Ottesen, som den bedste af de i alt 14 islændinge, der indtil nu har haft sin daglige gang på Stadionvej i Haderslev.

Selvom man på Island fortsat har dansk som fremmedsprog i skolen – mere af tvang end af lyst forsikrer Kristall Ingason – så foregår træningerne i Haderslev på engelsk for at tilgodese de i alt otte udlændige i truppen.

Islandske spillere i Sønderjyske (antal kampe i parentes)

  • Sölvi Ottesen 2008-2010 (56)
  • Ólafur Ingi Skúlason 2010-2011 (41)
  • Eyjólfur Hédinsson 2011-2013 (62)
  • Arnar Darri Pétursson 2010-2012 (0)
  • Hallgrímur Jónasson 2011-2015 (103)
  • Baldur Sigurdsson 2015-2016 (18)
  • Eggert Jónsson 2017-2020 (91)
  • Frederik Schram 2019 (0)
  • Ísak Óli Ólafsson 2019-2021 (7)
  • Kristófer Kristinsson 2021-2022 (28)
  • Atli Barkason 2022- (48)
  • Orri Óskarsson 2023 (14)
  • Daníel Grétarsson 2023- (9)
  • Kristall Ingason 2023- (15)

Sportsbetting odds tilbydes på NordicBet Ligaen hos NordicBet. Her kan du spille på alle de kommende kampe indenfor både dansk og international fodbold samt live betting.