Transfer Talk: Brøndby er Superligaens største ubekendte faktor

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Superligaen er tilbage igen og med spænding på over hele landet.

De fleste forventede vel, at FCM og FCK ville dominere fra første runde, men sådan er det som bekendt langt fra gået.

I stedet har vi nu fået en liga, hvor sæsonen 2022/23 nærmest kun vil have finaler. Hvis FCK og FCM skal æde sig ind på Randers og FC Nordsjælland, er der ikke råd til mange pointtab, men stort set uanset hvilken modstander de gæster, så vil den klub også have en stærk dagsorden om behov for point.

Randers og FCN mødes i denne runde og begge hold vil vide, at de allerede har et stort forspring til de forventede favoritter og for hver runde uden nederlag, så haler de garnet tættere og tættere på båden.

Brøndby har heller ikke præsteret som forventet, det kan der ikke være den store uenighed om. Ligaens tredjestørste budget skal give mere end en blød midterplacering. En position der ikke blev bedre af exit i Europa. Her kan FCK trods alt glæde sig over deltagelse i Champions League.

Brøndby står altså et sted, hvor det bliver et slid bare at komme tilbage i det europæiske felt. Og mesterskabet ’21 synes allerede langt væk.

Netop det mesterskab spiller ind i forhold til at få en ny investor ind. En investor med et gear mere end Jan Bech Andersen.

Udsigten til amerikansk ejer deler vandene. Men det kan vise sig som en nødvendighed, hvis Brøndby skal derhen hvor de gerne vil. Og egentlig også naturligt som en af Nordeuropas største klubber. For at komme dertil er det ikke nok at vinde et mesterskab. Der skal skabes en centrifugalkraft, hvor der naturligt bygges på et mesterskab. Det er der ikke meget, der taler for er sket i Brøndby bortset fra sund økonomi (hvilket man bestemt ikke skal kimse ad med tanke for Brøndbys forhistorie).

Jan Bech Andersen har også af mange årsager delt vandene, men når der forhandles med en investor – og den slags tager tid – så må der med tanke for de enormt mange arbejdstimer og millioner, som Bech Andersen har investeret i Brøndby være en underliggende erkendelse.

En erkendelse af at han ikke kan skubbe yderligere på og ikke poste flere af egne penge i projektet. At hvis budgetforskellen på Brøndby og så FCM (tæt på dobbelt så stort budget) og FCK (2,5 Brøndbys budget) skal indhentes, så skal der andre muskler til.

Som klubejer vil man næppe løbe rundt med armene over hovedet og lave kække hælespark i haven over denne sæsonstart. Med tanke for de handler der blev foretaget til allersidst i vinduet og priserne herpå, så må vi konkludere, at pengene har været der hele tiden. Så hvorfor blev der ikke handlet tidligere? Nu skal sæsonen reddes. Ikke forædle udgangspunktet fra mesterskabet, der mere ligner en enlig svale end et Brøndby-hold, der fandt hjem til tidligere tiders storhed.

Brøndby behøver ikke et 1:1 budget for at hamle op med FCM og FCK. Mindre budgetter kan gøre det bare ved at bruge pengene smartere og mere rettidigt. Men en vis forøgelse af budgettet er nødvendigt for at starte centrifugalkraften med kontinuerlig deltagelse i europæiske gruppespil samt stadigt større spillersalg. Skal den mekanisme skubbes i gang kræver det mere kapital. Og skal der mere kapital til, så skal Brøndbys fans formentlig acceptere en ny hovedinvestor, som de ved første øjekast ikke bryder sig om. Det er casen, hvis Brøndby skal blive en guldgås og mesterskab og europæisk gruppespil ikke bare ensomme svaler.

Og det vil kræve, at Jan Bech Andersen overlader tøjlerne til en anden investor med større kapitalvilje, der allerede til januar vil kunne booste Brøndbys transferbudget.

I så fald vil en sæson med fyldt med ’finaler’ få endnu mere X-faktor.