Transfer Talk: Koster Brøndbys transferstrategi Europa?

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Brøndbys transfervindue har mødt en del kritik, og det ser denne klumme nærmere på. Klummen følger samtidig op på en klumme, som jeg skrev før transfervinduet åbnede. En klumme, der forventede et stille transfervindue i Brøndby, og hvis der ville ske indkøb af betydning, så ville de lande sidst i vinduet.

Nogenlunde sådan gik det i grove træk. Det er interessant, netop fordi de blågules transferaktiviteter denne sommer har mødt kritik ikke mindst fra fans, der ærgrer sig over, at sen ageren i vinduet igen har kostet dyrt for sæsonstarten. Kritikken har blandt andet ramt cheftræner Niels Frederiksen på trods af, at han længe har arbejdet med en ubagt trup.

Europa er væk, tilmed mod et hold som Basel, der var chancen for at bryde seedningen og gå videre frem mod gruppespil og millioner i Conference League.

Det samme gælder ligastarten. Sommeren ’21 så Brøndby vente helt til runde syv med at tage sæsonens første sejr efter en transfersommer, der så mange erfarne kræfter forlade truppen for at blive erstattet med potentialespillere. Dermed døde titelforsvaret allerede i sæsonens tidlige fase.

Det kan dermed ikke undre, at Brøndbys fans ærgrer sig et år senere, når de bliver vidner til et transfervindue, hvor spillere som Wass, Vallys og Ohi kom til sent i forløbet.

Et vitaminfattigt Brøndbyhold røg ikke blot ud til Basel, men nu hvor vi går ind til Superligaens tiende runde og dermed er næsten halvvejs i grundspillet, så må vi konstatere, at søndagens møde med Viborg er en af mange nøglekampe for Brøndby dette efterår. Et nyt nederlag og topfeltet trækker stille og roligt fra med Brøndby solidt plantet længere ned i tabellen. Selv med en sejr så har de blågule et pointmæssigt efterslæb – der skal ganske enkelt ikke sættes mange fødder forkert, hvis ambitionen om Europa skal indfris.

Det er konsekvensen af en profilfattig trup, der har tabt fem af sæsonens første ni kampe.

Det handler om fødekæde og strategi. Brøndby er ikke i en position, hvor de med stort budget kan muskle klubber til at slippe præcis den spiller, som Brøndby drømmer om tidligt i vinduet.

Det blev tilfældet med Vallys. Her måtte Brøndby – der tidligt i vinduet testede prisen på spilleren, men derefter trak følehornene til sig – pænt vente til Silkeborgs europæiske skæbne var afgjort. Vallys faldt ikke i pris af den grund. Men Brøndby havde ikke midlerne til at få Silkeborg til at slippe ham tidligere.

Ohi er samme case. Vi ved, at der også blev forhandlet med Sebastian Andersson – der i øvrigt ikke er relevant til januar som ellers skrevet andre steder, som det ser ud lige nu – men Ohi var ønskeangriberen. Her måtte Brøndby igen vente til Røde Stjerne havde afklaret deres CL-kampagne. En strategi med en vis risiko. Var Røde Stjerne gået i CL gruppespil og Silkeborg i Europa Leagues gruppespil – var det så endt med en blindgyde med både Ohi og Vallys? Og hvad så med så dage tilbage at reagere i?

Daniel Wass og Brøndby var en langvarig flirt, men landsholdsspilleren var reelt ikke tilgængelig for Atletico Madrid havde lyst til, at det skulle være sådan. Andre brikker skulle lande før Wass kunne markeres som til salg. Igen et spørgsmål om fødekæde.

Den kugle kan man enten bide og sige, sådan er det med Brøndby. Sæsonstarten vil altid være mærket af transfervinduet, hvorfor Brøndbys chancer for at få ønskespillere altid vil ligge sent i vinduet. På bekostning af sæsonstarten og den europæiske kvalifikation og de heraf mange millioner, der kan hentes der.

Der er spekuleret i, at en mulig investor har ført til Brøndby, har holdt igen på transfermarkedet. Det virker ikke som et plausibelt scenarie.

En anden strategi ville være at gå efter de spillere, der faktisk kan landes tidligt i vinduet. Og gerne op til den første sommertræning. Med vished om at de måske ikke var A-navnet, men med tro på B-navnet med en rettidig implementering kan bidrage til en anderledes driftssikker sæsonstart.

Brøndby ved allerede nu, at bliver det til europæiske kampe sommeren ’23, så vil der være en anderledes stamme af erfaring på holdet. Nu er det så spørgsmålet om den risikobevidste strategi koster en billet til Europa.

Allerede kampen mod Viborg vil give os et svar.